Akkor-Most képek készítése | Weboldalkészítés, internetes oktatásWeboldalkészítés, internetes oktatás
 • Akkor-Most képek készítése

    Közzétevés ideje: 2014-05-25 szerző: admin ebben a kategóriában: Egyéb, Haladóknak, Régi képek.

  Mi is az az Akkor-Most fotó?

  Azt a fotót nevezzük Akkor – Most fotónak, ahol egy helyszín régi képét valahogy összehasonlítjuk az újjal.

  Itt egy példa, Margit-hídtől északra fekvő pesti oldal mostani képe és egy 1870 körüli kép, középen elmozdítható csúszkával:

  • Before-Újpest rakpart 1.
   After-Újpest rakpart 1.
   Before Újpest rakpart 1. After

  Sokféle módon meg lehet tenni ezt, pl. egymás mellé helyezve őket, vagy videóval, mi most ebben a cikkben az egymás fölé helyezett, nagyon látványos „csúszkás” megoldás elkészítését mutatjuk be, amelyet internetes weboldalakon lehet alkalmazni.

  Ezzel pontosan bemutathatóak a régi és mostani kép közötti különbségek, igen látványos megoldás, a honlap látogatója tudja nézegetni a két képet egymás fölött. 2014 elején számos albumot csináltam, több helyen megjelentek a fotóim és linkjeim és általában nagyon pozitív reakciókat váltott ki ez a fajta módszer.

  Az emberek reagáltak rá, tetszett nekik, nagyon egyszerűen, de mégis hatásosan bemutattuk a városi környezet változásait.

  Cikkemben elmondanám a készítés megbízható folyamatát, sok tucat kép után a főbb tapasztalatokat, hogyan kerüljük el a buktatókat, és Te is hogyan készíthetsz el látványos Akkor – Most fotókat.

  Régi képek megtalálása

  A munka vagy úgy indul, hogy a jelen egy helyszínét akarod megcsinálni, ebben az esetben ehhez kell keresni régi képet, vagy a régi képhez keresed meg a jelen helyszínt.

  Én a második esetet alkalmaztam, mivel régi képekből indultam ki, amelyeket fotó archívumokban, fórumokban találtam, vagy én magam scan-neltem be régi képeslapokról, képekről.

  A régi képek forrásai: fortepan.hu, a Google-ban beírva sok ilyen oldalt lehet találni. Régi könyvek, képeslapok, fotók, régi újságok. Ezeket színes módon be kell scan-nelni, hogy digitálisan rendelkezésünkre álljanak a képek.

  Előkészítési lépések

  Először is meg kell találni a jelenlegi helyszínt.

  A fotózás előkészítése nagyon fontos és sok felesleges problémától fog megmenteni:

  Az új helyszínnek érdemes előtte utánanézni (pl. Google Street View, ha messze van, de ismert hely), megkérdezni másokat, vagy előzetesen arra menni, és felmérni. Lefotózható a helyszín?

  A következő körülmények eleve megakadályozzák a fotózást:

  a. az épület, tér már nem létezik, lebontották, eltűnt.

  b. a látványt zavarja egy azóta odaépült épület, tárgy, ami miatt élvezhetetlen lesz a fotó. Pár példa: odaépült lakótelepi ház a Dagály lakótelepen, a Lehel téri vásárcsarnok odakerült és a mögötte levő házakat akartad fotózni, stb.

  c. a helyszín szinte semmit nem változott, az sem lesz élvezhető. Példa lehetne Szentendre belvárosának sok részlete, amely pontosan ugyanúgy néz ki, mint 150 éve. Nem lesz élvezhető az Akkor-Most kép.

  A jó Akkor-Most kép akkor élvezhető, ha felismerhető rajta a régi helyszín (környezet, épület vagy az utca miatt), de láthatóak a változások is.

  Ezeknek érdemes eleve utánajárni, különben teljesen feleslegesen megyünk oda, szervezzük le az időnket.

  Mikor menjünk fotózni?

  A következő szempontokra figyeljünk oda:

  1. fotózási irány: ha a régi kép szerint kelet felé fotózunk, akkor ne menjünk egy napfényes reggelen, mert szemben lesz a nap. Nézzük meg az irányt a régi fotón, és gondoljuk át, melyik napszak a legjobb.
  2. emberek, autók: ha azt szeretnénk, hogy ne legyen túl sok zavaró tényező, és ha erre van reális esély (pl. nagyvárosban), akkor menjünk olyankor, amikor kevés ember vagy jármű várható, pl. hétvégén, vagy délelőtt. Tapasztalati példa: csúcsforgalomban este 18-kor igen nehéz fotózni az Oktogonon.

  Mit vigyünk magunkkal?

  a. A régi képet vinnünk kell, hogy megtaláljuk a pontos fotózási pontot. Én kinyomtattam a képet, le lehet persze más módon is elvinni, akár laptopon, tablet-en, stb.

  b. Térkép szükséges lehet tapasztalatom szerint a helyszín jó megtalálásához, főleg nem ismerős környezetben.

  c. Fotózási felszerelések: fényképezőgép, állvány, stb. Az állvány nagyon hasznos, mivel pontosan beállított, álló képeket fogunk készíteni. A felszerelés legyen megfelelő a készítendő képhez.

  Odaérkezés, a fotózási pont megtalálása

  Ha nagy a forgalom a helyszínen, sok jármű, nagy tömeg, akkor először is vigyázzunk a testi épségünkre és értékeinkre. A Nyugatinál történt, hogy addig bámultam a helyszínt, kerestem a jó pontot, hogy majdnem az autók elé léptem, szóval legyünk óvatosak.

  Fotózási pont megtalálása:

  Ez talán a legfontosabb és legnehezebb lépés, amely a fotónk alapja, lényege.

  A régi fotót nézve és összehasonlítva a jelen látványával, meg kell találni:

  • a pontos távolságot,
  • magasságot,
  • irányt,
  • fókuszt.

  Mindegyik pont lényeges, mert bármelyik nem jó, nem lesz olyan pontos az elkészült fotó.

  350langelaszlo_nyufig004

  Példa: a Margitsziget északi végén, Pest felé kellett fotóznom. Nem kevés keresgélés kellett a pontos magasság megtalálásához, hogy a lehető legpontosabb legyen a fotó. Sajnos a helyszínen derült ki, hogy a pontos pont már beépült az Árpád-híd bővítése miatt, ezért a lehető legjobb helyet kellett megtalálnom. Be kellett mennem egy bár kertjébe és nyújtózkodnom, hogy a lehető legjobb legyen a fotózási pont.

  Mindegyik pontról lehetne írni, de inkább próbáld ki, és dolgozd ki magadnak ezeket.

  A régi kép négy sarka nagyon jó segítség, hogyan nézzen ki a jelenlegi kép. Mindig próbálok a régi képen stabil szélső (alsó, felső, jobb, bal) pontokat találni, amelyek a jelenben is azonosíthatóak. Ha ezek megvannak és a jelenlegi képen is ezek a szélső pontok, akkor jó lesz a kép.

  Csinálj több fotót, és ha kell, bátran változtasd a beállításokat, pozíciódat. Inkább legyen több fotó, majd otthon kiválogatod a megfelelőt.

  Utómunka

  Otthon ki kell válogatni a legjobb képet az elkészültek közül.

  A régi kép mérete egyezzen pontosan az új képpel, csak így lesznek jó fedésben.

  Valamint az új kép a lehető legjobb másolatát tartalmazza a régi kép felépítésének.

  Majdnem minden képet újra kell méretezni és vágni kell (pl. PhotoShop, GIMP, XnView programok).

  Ezután még csinosíthatod, retusálhatod az új képet, stb.

  A végeredmény: ha egymásra tesszük a két képet, ugyanott legyenek a főbb tárgyak, látható legyen hogy valaminek az akkor és mostani állapotát fogjuk bemutatni.

  Csúszkás kialakítás:

  Én a WordPress weboldalkezelő rendszert és annak ezt a bővítményét használom:

      MultiPurpose Before After Slider, 2.3 verzió, Szerző: Brainstorm Force

  A bővítmény angol nyelvű, sok opciója van, jól beállítható, érdemes megismerni.

  A beállításoknál be szoktam állítani a „jQuery”-sre a képet (ez a csúszkához kell), a kép szélességét, False-re állítom ezeket: Slider Autoplay (ne váltogasson semmit sem automatikusan), Next/Previous Arrows (ne legyenek következő-előző nyilak), Pagination (ne legyen lapozás), Before-After Caption (ne legyen odaírva, hogy Before és After). Ezek csak tippek, az oldalamon ezek a beállítások működnek, de más módokon is szép lehet.

  A csúszkás kép így működik:

  bafoto

  A weboldalamon megtekinthető nagyon sok Akkor – Most fotó:

  http://www.langeweb.hu/regen-es-ma-kepek/

      

   

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!